Shanghai Vanke Center

Shanghai, China

The project site is a place of bustling energy surrounded by linear lines of movement: rail, automobile and pedestrian flow. We have chosen this character of place and sense of linear movement as the form-giving determinant for the project.

The building massing features a three-story rhythm of segmented “ribbons” or curving floor plates, with the curving edge limited to concave profiles. There are three unique floor plates which are stacked to achieve the controlled, yet fluid, massing. For each of these floor plates, two opposing corners have radiuses while two do not, as the corners facing the greenbelt and the residential area are round. The floor stacking is different between Towers 1, 2 and 3 in order to give each their own character and to avoid obvious repetition in their profile/silhouettes.

The building façade has two basic systems. System 1 faces the residential area and the northeast drop-off where more solidity is required. This system consists of a 1200 mm horizontal spandrel band of metal panel and a vertical arrangement of 30 0mm deep metal fins held off the face of glass by 150 mm. Spaced at 1400 mm intervals, the fins provide shading and help mitigate glare without limiting views out to the site. They also help conceal the visibility of the VRV louvers without restricting air flow. The fins will be painted bright silver metallic to match the fascia trim at the top and bottom of each three-story “ribbon”. Along with the VRV louvers, the metal panel at the spandrel will be a darker color to visually blend with the tone of the adjacent glazing.

System 2 faces the greenbelt. It is identical to System 1 with the only exception being the spandrel area, where the metal panel is replaced by a glass and shadow box system. As an added level of interest, color will be introduced to the horizontal reveals, separating the “ribbons” by means of colored lighting at night.

The base of the buildings includes a two- story podium zone that accommodates the lobby as well as the interface between tower and retail masses. The retail podiums and restaurant pavilions are located and shaped to encourage movement and facilitate a transition to the greenbelt space. All buildings will function as a colorful and vibrant ensemble creating a destination office and retail complex that adds significant value to the client’s real-estate portfolio.