Poly Business Center

Shunde, China

The 200 meter tall tower provides a series of new office spaces which are within a close proximity to various cultural and government facilities in Shunde, China.

Our concept was to create an efficient, modern tower that integrates features of the local culture into the architectural expression of the building. We were inspired by the ‘pinwheel’ patterns commonly found in the regional screens and paving. As a result, the tower's planning and façade articulation are designed to showcase this traditional vernacular. Pinwheel-patterned perforated screens extend the full height of the tower in order to provide shading and conceal fresh-air ventilation systems which extend throughout all the offices. These screens create an energy-efficient skin which also provides floor-to-ceiling windows for all office users.

On top of the structure is a multi-story winter garden which offers unobstructed panoramic views of the surroundings, and will be lit to highlight the tower in the evenings. At the base, the tower is seated at the head of a ceremonial garden. The four-sided lobby is designed to engage the landscape, blurring the distinction between interior and exterior space whilst also segregating vehicular and pedestrian circulation around the perimeter of the building.