Marriott Hangzhou

Hangzhou, China

Located along the western bank of Hanzhou’s Qianjiang River, the project is an angular twin tower complex comprised of an 83-meter-tall, 348-key Marriott hotel, as well as a 76-meter-tall structure that will contain 83 hotel suites.  A four level podium connects both tower structures via indoor and outdoor passages, and will house banqueting, meeting, dining, fitness and spa facilities.

The design celebrates the unique characteristics of the sloping site through thoughtful placement and shaping of the programmatic elements contained within the project.  A large, terraced garden is centered within the property and provides a focal point to the complex, linking the distinctive buildings together in a cohesive campus design. The lobbies of both tower structures are on an elevated plaza accessed via a gently ramped looped drive that ensures expansive views of the river gardens upon entry to the hotel complex.

The main hotel lobby is located under the south tower.  This two and three storey space acts as the epicenter of all activity for the project.  All lifts (tower and podium), escalators and the ceremonial stair radiate from this lobby to provide access to the various hotel amenities contained within the project.  The all-day dining restaurant, lobby lounge, specialty restaurant and hotel bar are located along the eastern perimeter of the building (on levels one and two) to ensure that views of the river and gardens are maximized.  The large ballroom, junior ballroom and meeting facilities are stacked vertically along the western façade of the building. 

The unique tower floor plan shape references the fractured geometries of the neighboring gardens. Their linear and stepped profiles are designed to ensure that most rooms and suites have views of the gardens and river to the east.

High-performance glass, dark textured stone, and silver-metallic metal will be employed for the exterior design of the complex. The geometry of the main glass facades are inspired by the wave patterns of the neighboring river to the east, creating a “ripple” affect across the longitudinal facades of the towers.   This expression promotes verticality while obscuring the cellular nature of the hotel rooms contained behind.  Additionally, the “rippled” edges of the curtain wall create shading devices that enhance solar protection and privacy while maintaining floor to ceiling glass to maximize views of the surroundings.  The dark textured granite surfaces of the building provide a visual grounding in contrast to the light and reflective glass surfaces of the towers.