Genway Tower

Suzhou, China

On the edge of the historic city of Suzhou, the Suzhou Industrial Park (SIP) is a fully planned, 24-hour community designed to attract state-of-the-art electronics and pharmaceutical manufacturing facilities. This complete and newly constructed town offers international-quality housing, educational, civic, cultural and recreational facilities for residents and visitors. The building is located in the second phase of the SIP, in the development’s Government Center, for which the firm also created the master plan.

The building houses the tax collection bureau. The three podium floors provide public contact areas for tax collection, which can be accessed from the street or the lobby, as well as a cafeteria and retail. The 20-story tower provides office space with a conference center on the top floor.

The building is designed to serve as a boundary marker for the SIP Government Center, sited on the southwest corner; its L-shaped plan is a mirror reflection of an adjacent building. The tower’s massing is distinguished by the articulation of two interlocking forms: one emphasizing horizontal mullions, the other a two-story grid pattern. The west facades of the tower and podium taper slightly to provide a distinctive profile. The main entrance is defined by a dramatic, glass-enclosed three-story lobby. A prominent feature of the lobby is an elevator core that is clad with yellow back-painted glass panels. An extension of the SIP canal system runs between the podium and the tower, which are connected by a bridge featuring a floor, ceiling and side walls built entirely of glass.