Charles Square Center

Prague, Czech Republic

Charles Square Center is a mixed-use building located on Charles Square, the largest public space in central Prague, built directly above an existing metro station. The primary architectural challenge was to design an office building that responded to the requirements of the modern business world, utilizing contemporary construction materials and technology while respecting the magnificent architectural history of Prague.

The first two floors of the building are occupied by retail and service tenants that benefit from the ambiance of the four-story glass-enclosed atrium and the pedestrian traffic generated by the metro station below. The office floors are designed to provide tenants with American-style Class A office space in terms of planning efficiency, operation and the quality of the finishes. Raised floors and advanced MEP systems offer tenants state-of-the-art office space that is able to adapt to future technology.

The massing of the building respects the street wall that surrounds Charles Square as well as the existing cornice lines of adjacent buildings. The exterior façade, a state-of-the-art, unitized curtainwall system, utilizes fritted glass and embossed cornice lines of the adjacent buildings.