Chancheng Greenland Center

Foshan, China

The 437,338 square meter Chancheng Greenland Center project is sited in a prominent location in Foshan along Jinhua Road east of Wenhua Park. The various massing components are conceived of as offset blocks in plan that push and pull to create resultant open spaces between the buildings; spaces for arrival, service, plazas and gardens.

GP was responsible for overall master planning and the design of Phase II, which consists of two 200-meter tall class A office towers totaling 181,650 square meters, a 100-meter tall, 41,284 square meter commercial office tower, and a 4-story, 70,868 square meter shopping mall.

The concept of balance is manifested in the overall layout of the program elements and in their relationship to one another. The project’s  towers are conceived of as stones in plan set within a simple grid initially responding to their general requirements; the Class A office towers with presence from the east and west along Jihua Road, the residential areas to the quieter and less visually prominent north end of the site, and the commercial office towers in between. The stones are then shifted north, south, east or west to ensure that all towers receive ample sunlight, good views while also maintaining their required minimum distances from one another.

The shifting of building locations is achieved in a push-pull manner, so that each tower is related to the next and part asymmetrical yet balanced site plan. The resulting organization and form moves away from any east-west striation or alignment of the program elements; rather, they are linked together to ensure that the development feels like one place. It also defines secondary spaces that suggest the location of the main internal circulation paths of both the street retail and shopping mall and allows for spaces between the towers to become open spaces for pedestrian plazas, entry drop-off and below grade ramp access.

Green roofs, water pools, garden spaces, landscaped pedestrian plazas and façade shading are some of the strategies by which the complex forms a harmonic union with its natural environment. An integral part of the project’s design concept is to maintain the feeling of nature’s presence and openness whilst promoting a network of open green spaces. These areas and pedestrian plazas within the body of the complex will create a linkage with the nearby subway stations and ensure local pedestrian circulation is drawn into the complex.