Andaz Shenzhen Bay

Shenzhen, China

Located in Shenzhen Bay, the Shenzhen Hotel building will serve as a harmonious addition to the city’s rapidly changing skyline.  The project will include an Andaz hotel, the boutique brand of Hyatt hotels, as well as serviced apartments providing beautiful views of Shenzhen Bay.

The design of the new Shenzhen Hotel tower has been inspired by the fluidity and quiet motion of the nearby Shenzhen Bay with the intent of respecting the character of the neighboring 400-meter tall headquarters tower.  The Hotel tower’s square profile creates diversity with the circular plan of the Headquarters tower and the triangular plan of Vanguard tower.  Yet its radiused corners give it a subtle sense of contextual commonality with these other nearby projects. The exterior design is reminiscent of a traditional Chinese screen; it is the dominant feature on the façade allowing elements such as operable windows to visually recede to the background.

The primary vehicular access to the hotel is along the central garden in front of 400-meter tall Headquarters tower. This provides hotel users with a ceremonial entrance located along the major park within the site. Serviced apartment access is also located along the major park adjacent to Haide 2nd Avenue allowing for more direct access to the apartment entry. A passenger car ramp is located along north Hai De Avenue to maximize pedestrian access from hotel to the central garden and museum. The service ramp to the basement levels has been located to the east along Dengliang road to remove all "heavy" traffic from the pedestrian experience. 

A primary palette of high-performance glass and metal is employed for the exterior design of the hotel tower.  The curtain wall will feature internal and external shading devices for solar protection and privacy, floor-to-ceiling glass to maximize views and ambient light, as well landscaped podium terrace for both their visual and energy benefits.  For the lower-level pedestrian experience, a warm material will be applied for an intimate and comfortable entrance environment promoting podium amenity function of the hotel living room and roof top water temple. These material approaches integrate the fluidity of the building design concept with the contextual neighborhood material palette.